Lunch box dla ucznia – „must have” w plecaku

Lunchbox dla dziecka do plecaka

Drugie śniadanie to absolutny must have, który musi znaleźć się w plecaku ucznia. Najlepiej, aby zamiast słodkich batoników, cukierków czy drożdżówek to warzywa, owoce oraz pożywne przekąski stały się elementem szkolnego posiłku. W jaki sposób zachęcić dziecko do zjedzenia drugiego śniadania, aby nie wróciło wraz z plecakiem w nietkniętej formie? Musi być kolorowo i pysznie!

Lunchboxy z przegródkami w różnych odcieniach będą idealnym pomysłem do zaserwowania przekąsek. Kolorowy pojemnik to jednak tylko jeden z elementów, który może zachęcić pociechę do zjedzenia posiłku podczas szkolnej przerwy. Postaw przede wszystkim na urozmaicone i mniej konwencjonalne dania – placuszki, potworną kanapkę lub naleśniki ala ślimaczki. Taka odmieniona wersja przekąsek powinna przypaść do gustu małemu uczniowi. Sprawdź nasze szkolne przepisy!

Placuszki z polędwiczanką (czas przygotowania: 10 min)

Składniki:

200 g kiełbasy (np. polędwiczanki z warzywami od JBB Bałdyga)

20 dag pieczarek

20 dag żółtego sera

1 szklanka mąki pszennej

2 jajka

1 szklanka przegotowanej wody

1 cebula

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Natka pietruszki

Sól i pieprz

Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę, pieczarki, polędwiczankę oraz żółty ser pokrój w małe kawałki, dodaj resztę składników i wszystko razem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Placuszki smaż na oleju, aż się zarumienią. Podaj z ulubioną sałatką.

Potworny lunchbox (czas przygotowania: 10 min)

Składniki:

Filet wędzony (np. z indyka od JBB Bałdyga)

Serek śmietankowy

Papryka

Czarne oliwki

Ogórek

Warzywa i owoce

Chleb pełnoziarnisty

Jajko ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Kromki chleba posmaruj serkiem śmietankowym, a następnie włóż plasterek fileta wędzonego z indyka. Do środka możesz dodać także sałatę, plasterki zielonego ogórka i jajko – będzie smaczniej. Górę kanapki ozdób. Oczy zrób z ogórka, czarnej oliwki i serka śmietankowego. Buzię wykonaj z papryki, a zęby z fileta z indyka. Nie zapomnij o warzywach i owocach!

Naleśniki w lunchboxie (czas przygotowania: 30 min)

Składniki na naleśniki

1 szklanka mąki

2 jajka

1 szklanka mleka

¾ szklanki wody (najlepiej gazowanej)

Szczypta soli

Masło klarowane lub olej do smażenia

Dodatkowo:

Szynka (np. biebrzówka Masarnia u Józefa od JBB Bałdyga)

Serek śmietankowy

Sałata

Pomidorki cherry

Winogrona

Sposób przygotowania:

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Miksuj na gładkie ciasto, dodaj roztopione masło lub olej roślinny i zmiksuj wszystko razem (lub wykorzystaj tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika). Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Naleśniki przewróć na drugą stronę, gdy spód będzie już ładnie zarumieniony i ścięty. Po wystygnięciu posmaruj je serkiem śmietankowym, nałóż liście sałaty i plasterki wędliny. Całość zwiń w rulon i pokrój w roladki o szerokości około 2-3 cm.

Smacznego drugiego śniadania i szybkiego skończenia lekcji!