-

Aktualności Wypieki z różnych stron świata - gruzińskie puri, grecka...

Wypieki z różnych stron świata – gruzińskie puri, grecka pita i włoska piada

Mówi się „Co kraj to obyczaj” i wiele w tym prawdy, bowiem każde państwo na tle innych wyróżnia niepowtarzalna kultura, tradycje czy obyczaje. Doskonale odzwierciedla się to również w kuchni – w danym zakątku świata smakuje ona zupełnie inaczej. Niepowtarzalne aromaty i smaki to bogactwo, z którego można czerpać inspiracje do tworzenia własnych wariacji smakowych. Poza wyszukanymi daniami głównymi, równie ciekawe okazują się wypieki – i to te wytrawne. Podbijają kubki smakowe wszystkich miłośników nieoczywistych przekąsek. Większość z nich można samodzielnie przygotować w domu.

Wytrawne wypieki cieszą się równie wielką popularnością co te słodkie. Doskonale smakują na zimno, jak i na gorąco. Z powodzeniem mogą zastąpić danie obiadowe, najczęściej jednak stanowią świetną propozycję na przekąskę czy lunch. Są również nieodłączną częścią niejednej domówki. Kultowe, regionalne pieczywa tj. pita, piada czy puri podawane są w różnych wariantach smakowych, dzięki czemu stały się popularne i lubiane na całym świecie. W czym tkwi ich fenomen? Jak warto je przyrządzić?

Gruziński chleb puri – świetny dodatek do gulaszy czy hummusu

Gruzja to jeden z niewielu krajów na świecie, gdzie wypieka się pieczywo w tradycyjny sposób, w glinianych piecach tone. W celu uzyskania wyjątkowego smaku, pieczywo wyrabia się ręcznie, bez polepszaczy, zgodnie z gruzińską tradycją. – Wyjątkowy smak, chrupkość z zewnątrz i miękkość w środku chlebka puri to nie tylko zasługa prostych, naturalnych składników, ale przede wszystkim gruzińskiego pieca tone. Cały proces wypiekania wymaga nie tylko doświadczenia, ale i nie lada precyzji ze strony piekarza. W naszej piekarni ręcznie wyrabiamy pieczywo na bieżąco, na oczach Klientów, dzięki czemu ma się pewność, że zawsze będzie świeże i ciepłe – tłumaczy Marcin Kozerawski, właściciel sieci piekarni gruzińsko-ormiańskich Batumi. Chlebek puri ma owalny kształt, jest chrupiący, miękki w środku i łatwy do rwania palcami. Świetnie smakuje samodzielnie z masłem czy serem, sprawdzi się również idealnie jako dodatek do gulaszy czy hummusu. Moda na gruzińskie pieczywo podbiła różne zakątki świata, w tym Polskę – do gruzińskich piekarni ustawiają się tłumy klientów, chcących skosztować naturalnych wypieków bez konserwantów.

Grecka pita – nie tylko do gyrosa

Chlebek pita to charakterystyczne puchate placki z dużą kieszonką do napełniania, ale i miękkie płaskie chlebki. Bez wątpienia jest to jedna z najpopularniejszych przekąsek w Grecji. Podawane są tam w tradycyjnej formie z kawałkami opieczonego, wcześniej zamarynowanego mięsa wraz z licznymi dodatkami i sosem tzatziki. Nierzadko serwuje się je również z frytkami. Pierwsze tego typu przysmaki zaczęły pojawiać się w Grecji w latach 20. XIX w. Podawali je wówczas imigranci z Konstantynopola i Smyrny. Ich smak okazał się tak wyjątkowy, że szybko zyskał na popularności w innych częściach kraju, a później i na całym świecie. Nic w tym dziwnego, to danie nie tylko smaczne, ale i niezwykle sycące. Obecnie, wykorzystywane jest także do wyszukanych kanapek z warzywami i serami. Grecką pitę z powodzeniem można przygotować w domowym zaciszu. Wystarczy ciepłe mleko i woda oraz cukier, sól, drożdże, oliwa i mąka. Składniki należy połączyć ze sobą i wyrobić tak, aby ciasto było miękkie i sprężyste. Następnie uformować z niego kulę, włożyć do posmarowanej oliwą miski i czekać do wyrośnięcia. Na koniec formować niewielkie spłaszczone placki i piec je 10-15 minut w piekarniku o temp. 200 stopni. Jeśli brak nam czasu na samodzielne przygotowanie chlebków, są one dostępne obecnie w niemal każdym sklepie. Pozostaje tylko dobranie ulubionych dodatków – i gotowe!

Włoska piada – nowa propozycja na kanapkę

Chyba trudno znaleźć osobę, która nie jest zwolennikiem włoskiej kuchni. Jest nie tylko smaczna, ale i lekkostrawna. We Włoszech bardzo popularne są piadinerie, czyli miejsca serwujące piady na milion sposobów. Piada czy tez piadina to włoski, kruchy, cienki placek na bazie mąki pszennej. Podawany jest najczęściej w formie kanapki z różnymi dodatkami. Świetnie smakuje z kurczakiem albo z mozzarellą, szynką, szpinakiem i rucolą. Ze względu na prostotę tego pieczywa, można je również samodzielnie przygotować. Jak do większości chlebów, w przypadku piady potrzebna będzie woda, mąka, oliwa z oliwek, sól i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki należy połączyć i wyrobić ręcznie. Podzielić na części i rozwałkować na cienkie placki. Następnie kłaść na suchą patelnie i podpiekać z dwóch stron.

Obecnie, ze względu na ogólnodostępność różnorodnych składników i przypraw każdy ma możliwość skosztować przysmaków niemal z całego świata, a nawet przygotować je według własnego pomysłu. Są one nie tylko dobrą propozycją na przekąskę czy lunch, ale także świetnie sprawdzą się przy okazji spotkania z przyjaciółmi.

Najnowsze newsy

Znaki BHP – dlaczego należy je znać?

Przepisy bezpieczeństwa i higieny w pracy zapewniają odpowiednie warunki podczas wykonywania zadań przez pracowników oraz pomagają w sytuacjach awaryjnych....

Konfekcjonowanie frytury – o czym mowa w praktyce?

Frytki to jedna z najbardziej popularnych przekąsek na całym świecie. Ich przygotowanie wymaga jednak nie tylko umiejętności, ale również...

Folia stretch przezroczysta czy czarna – jakiej używać?

Folia stretch to jedno z najczęściej stosowanych opakowań do zabezpieczenia i transportu towarów. Jej podstawową funkcją jest utrzymanie towarów w stabilnym i bezpiecznym stanie w trakcie transportu....

Hurtownia budowlana – kto może z niej skorzystać?

Hurtownie budowlane to miejsca, gdzie można zaopatrzyć się w wszelkie materiały budowlane niezbędne do przeprowadzenia prac remontowych, budowlanych czy...

Logistyczna obsługa sklepów internetowych – na czym polega?

W dzisiejszych czasach zakupy online stały się normą. Wiele osób, zamiast tracić czas na stanie w kolejkach w sklepach...

Czy reklama na pojazdach jest skuteczna?

W strategii marketingowej najważniejsze jest, by dokładnie ją zaplanować, zanim wdroży się jakiekolwiek działania. Dobrze poprzedzić całość badaniami rynku, by przekonać...

Zobacz także

Męskie bluzy z kapturem – gdzie kupować, by wyróżnić się z tłumu?

Bluzy męskie to jeden z popularniejszych elementów garderoby, który...

Stres w ciąży? Sprawdź, jak sobie z nim poradzić!

Każda obecna mama oraz kobieta ciężarna z pewnością przyzna,...

POLECANE