Kimchi – czy producent ma znaczenie?

kimchi

Kimchi to potrawa pochodząca z kuchni koreańskiej. Składa się ona z kiszonych lub fermentowanych warzyw. Dzięki popularyzacji kultury azjatyckiej danie to cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Jak wybrać producenta kimchi i jakie możemy wyróżnić jego rodzaje? Podpowiadamy.  

Czym powinien wyróżniać się producent kimchi?

Kimchi to danie, które przybyło do Europy z kuchni koreańskiej. Globalizacja oraz łatwość przemieszczania się pomiędzy kontynentami sprawiła, że coraz łatwiej jest posmakować przysmaków z różnych stron świata. Również i na polskim rynku znaleźć możemy producentów, którzy specjalizują się w smakach pochodzących z Azji. Aby ich znaleźć, warto sprawdzić w wyszukiwarce hasło kimchi producent.

Próbując zdecydować się na konkretnego dostawcę w głowie powstaje nieoczywiste pytanie: czym powinien charakteryzować się producent kimchi? Najważniejszym kryterium, którym należy się kierować jest oferta. Dobrze, by konkretny producent nie ograniczał się jedynie do tradycyjnego rodzaju kimchi, a oferował jego różne odmiany. Warto także zwrócić uwagę czy możemy u niego nabyć inne pochodzące z odległych kuchni kiszone warzywa i owoce.

Jakie rodzaje kimchi możemy wyróżnić?

Kimchi – podobnie jak każda inna potrawa – posiada kilka różniących się od siebie odmian. Na początek warto jednak sprecyzować, z czego składa się tradycyjne kimchi. Jest to danie stworzone na bazie kapusty pekińskiej, marchewki, rzodkiewki, dymki, a także rzepy z dodatkiem mąki ryżowej, sosu sojowego, imbiru, papryki chili gochugaru oraz sezamu. Tak wygląda najbardziej podstawowa wersja tego koreańskiego dania.

Osoby otwarte na smakowe eksperymentowanie mogą jednak sięgnąć po bardziej niestandardowe rodzaje. Jednym z nich jest kimchi shitake. Jest to wersja dania, które posiada całą wymienioną powyżej bazę, jednak wzbogacona jest o grzyby shitake. Cechują się one charakterystycznym aromatem oraz smakiem umami. Inną wersją tego popularnego dnia jest kimchi wakame. Posiada ono w swoim składzie glony wakame, które nadają potrawie pikantny aromat.