Karma sucha i jej właściwości

Dieta naszych zwierząt stała się dla nas tak istotna, jak odżywianie wszystkich członków rodziny. Nie ma w tym nic dziwnego. Metod żywienia naszych czworonożnych przyjaciół jest bardzo dużo, jednak najczęściej wybierana jest karma sucha. Jakie ma właściwości i czy jest bezpieczna? Podpowiadamy.

Czy warto kupić karmę suchą?

Jeśli interesuje nas sucha karma dla psa z dużą zawartością mięsa, to stajemy przed naprawdę dużym wyzwaniem. Szczególnie w tym momencie rodzi się wiele pytań i wątpliwości dotyczących wpływu takiego sposobu odżywiania na naszych czworonogów. Wielu  z  nas za kryterium przyjmuje cenę karmy, natomiast warto pamiętać o tym, że w tym przypadku nie to jest najważniejsze. Dla prawidłowego rozwoju, pies potrzebuje odpowiednich składników odżywczych, a więc kwestię pierwszorzędną powinien odgrywać skład pokarmu. W sklepach jest bardzo dużo karm, na które należy uważać. Dlatego tak ważne jest to, aby przed zakupem zapoznać się z rozpiską odpowiednich składników na etykiecie pokarmu. Dzięki karmie suchej zyskujemy pełnowartościowy posiłek dla naszego pupila, dlatego też jest ona najczęstszym wyborem wśród właścicieli.

Warto pamiętać o tym, że taki posiłek powinien być dobierany indywidualnie do potrzeb każdego z naszych pupili. Zbilansowany pokarm jest podstawą prawidłowego rozwoju czworonożnych przyjaciół. Dzięki karmie dbamy o zdrowie zwierząt, sierść oraz stan uzębienia.

Właściwości karmy suchej

Skład karmy dla psów podzielony jest zazwyczaj na 3 filary. W pierwszej kolejności informuje on nas o tym, jaki surowce zostały użyte do produkcji karmy. Na tym etapie poznamy mięso, warzywa oraz zboża, jakie zawarte są w pokarmie. Kolejnym filarem są składniki analityczne, które informują nas o procencie składników odżywczych zawartych w karmie, np. o tłuszczach, białku, włóknach pokarmowych.

W przypadku karm mokrych, na opakowaniu powinna pojawić się również informacja o wilgotności, czyli ilości wody w pokarmie. Niektóre karmy wykazują właściwości prozdrowotne, zawierając w sobie np. witaminy.